Gratis Consult

Omvormers: Serie vs. Parallel, Micro-omvormers vs. Reguliere Omvormers – Wat Is Het Beste voor Jou?

Omvormers zijn de stille helden achter elk zonnepanelensysteem. Ze zetten de opgevangen zonne-energie om in bruikbare wisselstroom (AC) elektriciteit voor je huis of bedrijf. Bij de keuze voor een omvormer zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder serie en parallelle omvormers, micro-omvormers en reguliere omvormers. In dit artikel zullen we de verschillen uitleggen tussen deze omvormertypes en de voor- en nadelen ervan bespreken.

Serie-omvormers vs. Parallelle Omvormers

Serie-omvormers

Serie-omvormers, ook wel bekend als string-omvormers, worden vaak gebruikt in traditionele zonnepanelensystemen. Ze zijn ontworpen om meerdere zonnepanelen in serie aan te sluiten op één omvormer. Dit betekent dat alle panelen op dezelfde string moeten presteren. Hier zijn enkele voor- en nadelen van serie-omvormers:

Voordelen:

 1. Kostenbesparing: Serie-omvormers zijn doorgaans goedkoper dan micro-omvormers.
 2. Eenvoudige installatie: Ze zijn gemakkelijk te installeren, omdat er minder omvormers nodig zijn.

Nadelen:

 1. Prestatieafhankelijkheid: Als één zonnepaneel in de string slecht presteert door schaduw of vervuiling, kan dit de prestaties van de hele string beïnvloeden.
 2. Minder monitoring: Monitoring van individuele panelen is beperkt, waardoor het moeilijk is om specifieke problemen op te sporen.

Parallelle Omvormers

Parallelle omvormers, ofwel micro-omvormers, zijn een modernere benadering van zonne-energieconversie. Bij dit systeem heeft elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer. Hier zijn de voor- en nadelen:

Voordelen:

 1. Onafhankelijke werking: Elk zonnepaneel werkt onafhankelijk, waardoor schaduw of problemen met één paneel de prestaties van de andere panelen niet beïnvloeden.
 2. Verbeterde monitoring: Je kunt de prestaties van elk afzonderlijk paneel nauwkeurig volgen.

Nadelen:

 1. Kosten: Micro-omvormers zijn over het algemeen duurder dan serie-omvormers.
 2. Installatiecomplexiteit: De installatie kan ingewikkelder zijn omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft.

Reguliere Omvormers vs. Micro-omvormers

Reguliere Omvormers

Reguliere omvormers, meestal serie-omvormers, zijn geschikt voor grotere zonnepaneelinstallaties. Ze hebben een aantal voor- en nadelen:

Voordelen:

 1. Kostenbesparend: Ze zijn over het algemeen goedkoper dan micro-omvormers, vooral voor grote systemen.
 2. Hoge efficiëntie: Voor grote, schaduwvrije installaties bieden reguliere omvormers doorgaans een hoge efficiëntie.

Nadelen:

 1. Prestatieafhankelijkheid: Net als bij serie-omvormers kunnen problemen met één paneel de prestaties van de hele string beïnvloeden.
 2. Beperkte monitoring: Monitoring is meestal op systeemniveau, wat het opsporen van problemen op paneelniveau bemoeilijkt.

Micro-omvormers

Micro-omvormers, zoals eerder besproken, bieden gedetailleerde monitoring en onafhankelijke werking voor elk paneel. Hier zijn enkele kenmerken:

Voordelen:

 1. Onafhankelijke werking: Verbeterde prestaties bij gedeeltelijke schaduw of panelen met verschillende oriëntaties.
 2. Nauwkeurige monitoring: Je kunt specifieke problemen opsporen en oplossen.

Nadelen:

 1. Kosten: Ze zijn duurder, vooral voor grotere installaties.
 2. Meer installatiewerk: De installatie vereist meer bekabeling en tijd.

In conclusie, de keuze tussen serie en parallelle omvormers, evenals micro-omvormers en reguliere omvormers, hangt af van je specifieke behoeften en budget. Serie-omvormers zijn kostenbesparend, maar kunnen gevoeliger zijn voor prestatieproblemen, terwijl parallelle omvormers en micro-omvormers meer onafhankelijkheid en monitoring bieden, maar duurder zijn. Overleg met een zonne-energiespecialist om de beste optie te bepalen die past bij jouw situatie en doelstellingen voor zonne-energie.

Meer
artikelen

Zonnepanelen

Inductieketel

Airconditioning

Thuisbatterij

Klaar om te besparen?

Meld je aan voor een gratis consult