Besparen op je gaskosten

Zonneboiler

Wat?

De laatste jaren is het Energiebelastingtarief op aardgas fors toegenomen. Het verwarmen van bedrijfsruimten is dan ook onnodig duur. Een zonneboiler maakt het mogelijk om de conventionele gasgestookte CV ketel in te ruilen voor een duurzame manier van verwarmen en ons middels zonne-energie van warm water te voorzien. Zonneboilers besparen al snel 40% op de energiekosten en mede dankzij de i-SDE-subsidie is de terugverdientijd bijzonder kort. Kijk voor meer informatie over de subsidie en de ISDE Apparatenlijst Zonneboilers 2020, op de website van de RVO.

Werking van een zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de door de zon afgegeven warmte. Deze warmte wordt opgevangen door een collector (1) en overgedragen op een vloeistof (water met antivries) die zich in een buizensysteem onder het oppervlak van de collector bevindt. Doormiddel van een pompje wordt deze vloeistof door een leiding gepompt (4) die door het watervat (2) loopt. Hierdoor wordt de warmte over het hele systeem verdeeld en wordt het water warm. Het opgewarmde water wordt vervolgens via een na verwarmer (3) het huis in geleid, waar het geconsumeerd kan worden (5).

Zonneboilers bestaan in de regel dus uit een collector (oppervlakte tussen de 2 en 5,5 m2), een buizensysteem, een pomp, een voorraadvat (tussen de 80 en 240 liter water), een naverwarmer en diverse (temperatuur-)sensoren. De naverwarmer is nodig, omdat de zon in ons land niet altijd voldoende energie geeft om het water warm te houden (denk aan de winter en aan bewolkte dagen). Bij een te lage temperatuur zorgt de naverwarmer via conventionele middelen dat het water op een koudere dag in ieder geval minimaal 60 graden warm is. Dit is nodig om de legionellabacterie te doden. De pomp wordt aangeschakeld zodra de temperatuur van de collector hoger is dan de temperatuur in het voorraadvat. Is deze situatie omgedraaid, dan wordt de pomp stilgezet.

Welke soorten zonneboilers bestaan er?

Er zijn vier typen systemen in de handel: de standaard zonneboiler,  de compacte zonneboiler, de zonneboilercombi en de CV-zonneboiler. Welke voor u het meest geschikt is, hangt van af van diverse factoren als ruimte en gewenste opslagcapaciteit.

De standaard zonneboiler: standaard zonneboilers hebben een collectoroppervlak van rond de drie vierkante meter. De diameter van het watervat is meestal 65 centimeter, met een hoogte rond de 1 meter.

De compacte zonneboiler: de compacte zonneboiler heeft geen apart watervat, maar heeft in plaats daarvan wateropslag direct onder de collector. Hiermee wordt water bespaard in huis, al is de collector wel zwaarder en hoger en dus niet geschikt voor ieder dak.

De CV-zonneboiler: een CV-zonneboiler verwarmt in tegenstelling tot wat u verwacht niet het huis. Dit systeem maakt echter in plaats van een na verwarmer gebruikt van een CV-leiding om het water op temperatuur te houden. Hierdoor is altijd een grote hoeveelheid warm water beschikbaar.

De zonneboilercombi: in een zogenaamde zonneboilercombi wordt ook de centrale verwarming ten dele gevoed vanuit het voorraadvat. Het voorraadvat is dan ook een flink stuk groter, met een volume van rond de 250 liter. Op deze manier draagt de zon dus een steentje bij aan de verwarming van het huis.

 

Installatie

Het is belangrijk dat u zich realiseert, dat uw dak wel genoeg ruimte moet bieden om een collector met een oppervlak van minimaal 3m2 te huisvesten. Een zonnecollector kan op zowel een plat als een schuin dak gemonteerd worden. De helling van een schuin dak moet wel zuidwaarts gericht zijn, om de maximale hoeveelheid zon op te kunnen vangen. Let er ook op, dat er gedurende lange periodes geen schaduw over uw dak geworpen wordt door nabije gebouwen of bomen. Installatie van een zonneboiler kunt u vanwege het risico op lekkage en legionella het beste overlaten aan de gekwalificeerde monteurs van Milieubeheer Nederland. Zij zorgen ervoor dat eventuele gaten in uw dak waterdicht en isolerend worden afgedicht.

Financiering

Milieubeheer Nederland geeft middels het ‘betaal als je bespaard concept’ voor zonneboilers bedrijven de mogelijkheid om, met een vast maandelijks bedrag dat past bij de maandelijkse besparing op energiekosten de installatie af te lossen. Het ‘betaal als je bespaart concept’ betekent voor ondernemers een volledig ontzorgde besparing op hun warmtekosten zonder dat zij hoeven te investeren. Zo maken we duurzame en gezonde warmte met zonneboilers mogelijk voor alle ondernemers. Gebrek aan budget is niet langer een reden om de stap naar zonnewarmte uit te stellen.

Milieubeheer Nederland

Meer weten over hoe u kunt besparen?

Wij helpen u graag. Een van onze experts kan u vrijblijvend helpen met uw vragen omtrent besparen. Zet vandaag nog de stap naar een duurzamer morgen.

MBNL-LOGO

Een expert gaat je helpen met besparen

We gebruiken je gegevens alleen om vrijblijvend contact op te nemen.